Dumanı üzerinde tüten, mis gibi lezzetli bir yazımızla daha sizlerleyiz. Bu yazımızda ekmeğin arasına en çok yakışan lezzetlerden birisi; uykuluk  konuk olacak. En güzel uykuluk nerede yenir, uykuluk nedir, uykuluk nasıl pişirilir.

İstanbul’daki en güzel uykulukçu nerede gibi sorulara kendimizce yanıt vermeye çalışacağız. Konu sakatat olunca kimimizin vazgeçilmezi, kimimizin antipatisidir. Bir sakatat aşığı olarak uykuluk en önemli çeşitlerinden biridir bana göre.

 

 

 

Kuzunun Neresinden Çıktığı İsviçreli Bilim Adamlarınca Hala Araştırılıyor

uykuluk-izgaraUykuluk iki çeşittir; fındık uykuluk ile gerdan uykuluk olarak bilinir. Hayvanın gerdanının altındaki bölgeden elde edilen uykuluk, gerdan uykuluk olarak geçer.

Lokantalarda yarı haşlanmış bir şekilde muhafaza edilen gerdan uykuluk sipariş verildiğinde tam olarak pişirilir. Fındık uykuluk ise hayvanın bağırsaklarının kenarından elde edilir. Hayvanın en lezzetli bölgelerinden biridir ve yaklaşık olarak, bir hayvandan 100 gram kadar uykuluk çıkar.

Uykuluk Nasıl Pişirilir?

Uykuluk için çeşitli pişirme yöntemleri olsa da en çok tercih edilen yöntem ızgaradır. Bu sebeple eğer ki mangal yapmayı seven biriyseniz ve çeşitli alternatifler arayışındaysanız klasik olarak pişirilen mangal etlerinin yanında, uykuluk da tercih edebilirsiniz. Malumunuz havalar soğumaya başladı, artık istediğimiz gibi mangal yapmaya pikniğe gidemeyeceğiz ama tabii ki uykuluk yemekten de geri kalmak istemiyorsanız evde kendimiz de uykuluğu pişirip yiyebiliriz.

Evde, tavada kendimiz uykuluk pişirirken dikkat etmemiz gereken en önemli husus asla içine su koyulmamasıdır. Eğer ki su koyarsak, uykuluk ızgara değil de haşlanmış gibi olur; uykuluğun bütün lezzeti suya geçer. Tavaya yağ koyduğumuzda da ızgara değil de kızartma yapmış oluruz ve ızgara uykuluyum lezzetinden ödün veririz.

Yarı haşlanmış olan uykuluk, ızgaranın üzerine koyulduktan sonra en fazla 3 4 dakika sonra alınması gerekir. Kızgın ateş, ne çok az ne de çok fazla alevli olmalıdır. Çünkü zaten esasında haşlanırken piştiği için ızgaranın üzerinde yalnızca lezzetini alır. Izgaradan aldığımız pişmiş uykulukları isterseniz porsiyon olarak isterseniz de hemen ekmeğin arasında götürebilirsiniz.

Mangal yapmak en önemli dışarı aktivitelerimizin başında gelmiş olsa da sanmıyorum ki mangalda uykuluk yapıyor olalım. Ama bence mevsimindeyken en az bir kere kasabınızdan uykuluğunuzu alıp güzelce, bir güneşli günde mangalda uykuluk lezzetine varın.

Dünyanın Farklı Ülkelerinde Uykuluk

Uykuluk deyince nedense aklımıza sadece İstanbul’un Sütlüce ilçesi geliyor fakat bizim kadar diğer ülkelerde de oldukça rağbet görüyor.

Uykuluk dünyanın farklı ülkelerinde, farklı pişirme yöntemleri ile midelere girmekte. Örneğin Arjantin’de uykuluk asado isimli, mangal diyebileceğimiz düzenekle pişiriliyor. Közün üzerine, bir iki metre yükseklikte dikilen çubuklara dizilen etler, ateşten uzak oldukları için daha uzun vadede pişiyor ve tabii daha lezzetli oluyor. Fransız mutfağında ise uykuluk tek başına ızgaranın haricinde, kremalı, mantarlı, domates soslu gibi alternatiflerle sunuluyor.

Uykuluk Nasıl Temizlenir?

pismemis-uykulukTürk mutfağında uykuluk genellikle temizlenip yıkandıktan sonra pişiriliyor. Fakat diğer ülkelerde uykuluk, temizlendikten sonra en az 24 saat suyun içerisinde bekletilip, tüm kanı süzdürülüyor. İçerisinde hiç kan kalmamış uykuluk daha lezzetli ve daha kıymetli kabul edilmektedir.

Neden Uykuluk?

Uykuluk ismi nereden geliyor araştırdık fakat tatmin edici bir cevaba ulaşamadık. Şahsi görüşümüz; uykuluk bildiğimiz üzere oldukça yağlı bir sakatat. Alkol aldığımızda genellikle canımız yağlı yiyecekler ister. Eski zamanlarda da akşamcılar güzel olduktan sonra evlerine giderlerken bu eti yedikleri için ismi uykuluk olarak geçiyor olabilir.

En Güzel Uykuluk Nerede Yenir?

uykuluk-porsiyonBu yazımız vasıtasıyla uykulukla tanıştıysanız ve nerede uykuluk yerim diye düşünüyorsanız, gitmeniz gereken yer İstanbul’un Sütlüce semtidir. Uykuluk denince akla neden Sütlüce geliyor diyecek olursanız; bunun sebebi yıllar öncesine dayanıyor. İstanbul’un mezbahaları Sütlüce semtinde bulunmaktaydı. Bu sebepten buranın esnafı sakatata en taze şekildeyken ulaşıp sattığı için, belli bir dönem tazesine ulaşılabilen uykuluk da bu semtte özdeşleşmiştir.

 

 

Artık Sütlüce’de mezbaha olmasa da halen en lezzetli uykuluk bu semte yapılmaktadır. Evinizden çıkıp, sokakta yemek yemek ve her zaman yediğimiz şeylerden farklı bir lezzet arayışına girerseniz, mutlaka Sütlüce’ye uğrayıp uykuluk yemenize öneriyoruz.

Sokakyemekleri.com olarak Sütlüce’deki Çınaraltı Uykuluk Basri Usta’yı uykuluk konusunda bilirkişi olarak görüyoruz.