İsmi enteresan, yemesi bir o kadar güzel tatlı; profiterol… Kozyatağı İnönü Caddesi Solfi lokma tatlısıyla olduğu kadar, profiterol ile de İstanbulluları cezbediyor.

Solfi, lokma tatlısı ile ünlenmiş bir yer olsa da esasen gayet güzel profiterol de sunuyor. küçük ve butik işletme olan Solfi’de lokmayı Engin Usta hazırlarken, profiterol tatlısına ise annesi hazırlamakta. Solfi’nin lokma tatlısını daha önceki yazımızda paylaşmıştık, bu sefer de güzel bir profiterol nasıl yapılır bunun tarifini işin erbabından sizlere sunmak istiyoruz.

 

en-guzel-profiterol

Profiterol esasen üç kısımdan oluşuyor; hamuru, hamurun içindeki kreması ve üstündeki çikolata sosu. Öncelikle soğuması için çikolata sosunu yapmaya başlıyoruz. Profiterol hazırlarken çikolata sosunu yapmaya başladığınızda ilk önce yumurtaları kırarak işe başlayabilirsiniz. Aslında zor gözükse de profiterolün çikolata sosunu hazırlamak oldukça kolay. Öncelikle 10 adet yumurta sarısı bir derin kabın içerisine alınır ve üzerine 300 gram kakao dökülür. Bu noktada kakaoyu eleyerek eklemek topak topak olmasını engelleyecek sizin daha zahmetsizce karıştırmanızı sağlayacaktır. Kakaoyu ekledikten sonra içerisine elenmiş un ilave edilir. Onun arkasından 175 gram toz şeker karışıma eklenir. yaklaşık iki buçuk litre soğuk süt bu karışımın içerisine boşaltılır. sütü ekledikten sonra 3 litre su koyulur. bu noktadan sonra ocağın altı açılır ve karıştıra karıştıra bu hazırlamış olduğumuz karışım kaynamaya başlatılır. iyice ısınıp kaynadıktan sonra içerisine çikolata koymanın vakti gelmiştir. çikolatayı ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilir; çikolata sosumuzu soğumaya bırakabiliriz. Profiterol çikolata sosunun kıvamı bir miktar koyu olmalıdır. Profiterol çikolata sosumuz bu noktada hazır olmuştur artık.

Profiterol yapmak3 aşamadan oluşur belirttiğimize göre ilk aşamasını geride bırakmış sayılırız. Bu noktada profiterol hamurunun içine dolduracağınız kremayı hazırlamaya başlayabiliriz. profiterol kremasının spesifik bir tarifi yok, bildiğiniz bir pastacı kreması yapabilirsiniz; tamamen sizin zevkinize kalmış. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakmalısınız.

profiterol-cikolata-sosu

Profiterolün en önemli kısmı üçüncü aşaması; yani profiterolün hamuru.. 1 paket margarin ocağa alınır; içerisine iki su bardağı su koyulur. Yağ ve su iyice karıştıktan sonra içerisine 300 gram elenmiş un eklenir. Onun kokusu çıkana kadar pişirdikten sonra ocaktan alınır ve içerisine 10 adet yumurta kırılıp iyice çırpılır. Çok iyi çırpıp yumurtayı homojen bir hale getirdiğinize emin olduktan sonra pastacı torbasının içerisine alıp direk tepsinin üzerine porsiyonluk olarak sıkılır. Profiterol hamurunun ne kadar sürede pişeceği tamamen sizin fırınınızın özelliklerine göre ayarlayabileceğiniz bir husustur. sık sık fırın kapağını açmadan kontrol etmelisiniz. Doğru zamanda fırından alıp soğumaya bırakın, sonra istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

profiterol-hamuru-nasil-sikilir

Hamur soğuduktan sonra profiterol artık ortaya çıkmaya hazır hale gelmiştir. Profiterol hamurunun içini doldururken isterseniz ikiye ayırabilir; içerisine bir kaşık kremadan koyup tekrar kapatıp servis edebilirsiniz ya da daha görsel olarak hazırlamak istiyorsanız pasta süsleme torbasını kremayla doldurup, ince uç takarak, direk bütün haldeki hamurun içerisine krema sıkabilirsiniz.

Tabağa istediğiniz miktarda profiterol koyduktan sonra üzerini tamamen çikolata sosu ile kaplayabilirsiniz. çikolata sosu sizin için yeterli değilse üzerine farklı malzemeler koyabilirsiniz; dövülmüş ya da bütün antep fıstığı, hindistan cevizi, renkli şekerlemeler.. tamamen sizin damak zevkinize kalmış gördüğünüz gibi.

Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılabilecek bir tatlı olan profiterol, yapımı zor gibi gözükse de aşamalarına uyulduktan sonra herkesin yapabileceği bir tatlı.

isterseniz bu tariften yola çıkarak evinizde kendiniz yapabilirsiniz ya da istanbul kozyatağı inönü caddesi’nde yer alan solfi’den hazır alabilirsiniz.