Keyifle tüketilen sokak yiyecekleri arasında bulunan kokoreç, bazı kişiler için bağımlılık seviyesine de ulaşmış durumda. Restoranların menüsünde genellikle bulunmayan bu lezzet, mangallı tezgâhlar üzerinde kömür ateşiyle pişirilmesiyle birlikte eşsiz bir görsel de oluşturmaktadır. Bu makalemizde kokoreci enine boyuna ele alıyoruz.

Kokoreç nedir, Nasıl yapılır?

Kokoreç çoğunlukla küçükbaş hayvanların ve azınlık olarak büyükbaş hayvanların bağırsakları ile elde edilmektedir. Kokorecin tadının daha üst seviyede olması için ise süt kuzusunun bağırsağının kullanımı yaygındır. Bağırsakların içten ve dıştan temizlenmesi gerekmektedir. Kokorecin iç kısmı bumbardan yapılmakta ve bununla birlikte dış kısmı ise ince bağırsaktan oluşturulmaktadır. Yapılış aşaması için uzun bir şiş kullanılmakta ve ilk olarak bumbarlar bu şişe geçirilerek kokoreç hazırlanmaya başlanmaktadır.

Kokoreç yapımı için kullanılan şişler özel hazırlanmaktadır. Mangal üzerinde yatay bir konumda olacak şekilde asılı olarak pişirilen kokoreç, aynı zamanda döndürülerek pişirilmektedir. Kokoreci tam olarak kızartmadan ise isteğe göre bolca baharatlanabilmektedir.

guzel-kokorecKokoreç Servisi

Kokoreç yemeğe hazır olduktan sonra ekmek arası veya tabakta servise sunulmaktadır. Garnitür olarak biber turşusu, salatalık turşusu ve domates ile birlikte de tercih edilebilmektedir.

Kokoreç hangi içeceklerle birlikte tüketilir?

Kokoreç, yanında çoğunlukla; ayran, şalgam suyu ve turşu suyu ile birlikte tercih edilmekle birlikte farklı içeceklerle de damak zevkine göre tüketilebilmektedir.

Farklı Kültürlerdeki Yeri

Türkiye’de bir sokak lezzeti olarak ün salmış olan kokoreç, ülkemizin yanı sıra komşumuz Yunanistan’da da bolca tüketilmektedir. Yunan tavernaları, kokorecin rahatlıkla bulunabileceği mekânlardır.